Impressum:
ZAWM
Gino Decoster
Limburger Weg 2
B-4700 Eupen
Decoster@zawm.be
 

Diagnose-technieken in de automobielbranche

Achtergrond van het Project

De automobiel branche kenmerkt zich europees breed door een snelle technologische ontwikkeling, die een stijging in complexiteit van onderhouds– en instandhoudingsproblemen met zich mee brengt. De autofabrikanten verzoeken, de hiermee verbonden uitdagingen op den duur door verbeterde technische betrouwbaarheid, door de inzet van diagnosesystemen en de juiste scholing van de contractwerkplaatsen hierin tegemoet te komen.

Geavanceerde diagnosesystemen zijn in staat, ca. 80% van de storingsoorzaken succesvol te identificeren. In de resterende 20% van de gevallen worden de storingsoorzaken met behulp van meettechnische toepassingen geīdentificeerd, die naar verhouding een hoge scholing en ervaring van de automonteur vereisen.

In tegenstelling tot merkgebonden werkplaatsen kunnen de vrije werkplaatsen in de regel geen merkspecifieke diagnosesystemen aanschaffen en geen door de leveranciers aangeboden scholing bijwonen. Alleen met de juiste kennis over de verschillende autosystemen, in het bijzonder sensoren en actuatoren, kunnen behulp van stroomkringschema's, en omgang met de juiste meetapparatuur (multimeter, osciloscoop) storingen aan autosystemen worden geīdentificeerd en opgelost
.