Impressum:
ZAWM
Gino Decoster
Limburger Weg 2
B-4700 Eupen
Decoster@zawm.be
 

BGZ-SImmerath

De projectpartner Competentiecentrum Automobielbranche

Het Competentiecentrum Automobielbranche – het beste adres voor scholing en bijscholing in alle beroepen uit de „wereld van de auto". Het competentiecentrum Automobielbranche is een instelling van de Handwerkskammer Aachen (Kamer van Ambachten en Neringen in Aken) en is gevestigd in het Berufsbildungs- und Gewerbeförderungszentrum (BGZ) in Simmerath (Centrum voor Beroepsopleiding en bedrijfspromotie) . Andere vestigingen die scholingen voor de automobielbranche aanbieden, zijn de instellingen voor beroepsopleiding en bedrijfspromotie in Aken (BGE-AC) en Düren (BGE-DN).

Het spectrum van de aangeboden beroepsopleidingen omvat opleidingen als leerjongen tot automonteur of carrosseriebewerker, herscholingsmaatregelen, wettelijk voorziene cursussen over de speciale keuring van de uitlaatgassen, technische scholingen voor mecaniciens uit het onderhoud, diverse speciale cursussen die verband houden met auto's zoals bijvoorbeeld over de verwerking van aluminium of oldtimer-seminaries tot en met een opleiding tot meester in het garagebedrijf.

Bij al deze initiatieven en cursussen wordt gebruik gemaakt van de modernste uitrustingen. De scholing wordt gegeven aan de hand van de nieuwste generaties voertuigen van BMW, Volkswagen en Audi. Deze voertuigen met hun comfortabele uitrusting worden op aangepaste testbanken met meetcomputers en diagnosetoestellen verzorgd door competente lesgevers. Ook de heldere en aangename scholings- en werklokalen staan garant voor het succes en de kwaliteit van de scholing.

Kenmerkend voor de activiteiten van het Competentiecentrum Automobielbranche is de permanente analyse van de ontwikkelingen in de automobielbranche. Daardoor zijn de vaardigheden die worden aangeleerd, afgestemd op de behoeften en houden zij gelijke tred met de razendsnelle ontwikkelingen in de automobielbranche.

Het Competentiecentrum Automobielbranche neemt deel aan de uitwerking van het kader voor het nieuwe leerplan voor de nieuwe verordening inzake meestertitels in de Bondsrepubliek. Als eerste vormingsinrichting organiseert het BGZ Simmerath in januari 2001 onder wetenschappelijke begeleiding een pilootcursus Ploegbaas Autotechniek.


Het Competentiecentrum Automobielbranche is wereldwijd actief!

De vestiging van het BGZ in Simmerath is wereldwijd bekend omwille van haar talloze projecten in het domein van de ontwikkelingshulp. Zo konden beursstudenten uit bijvoorbeeld Afrika, Thailand, Latijns-Amerika en Israël in het verleden de aan het BGZ te studeren om vervolgens als „multiplicatoren" met de nodige knowhow en verworven vaardigheden naar hun respectieve land van herkomst terug te keren.